Microsoft pokazao Windows 8

MIKROSOFT JE NA KONFERENCIJI za medije u Tajpeju, pokazao sledecu verziju svog operativnog sistema Vindous (Windows)i otkrio potpuno nov (plocasti) interfejs od kojeg ocekuje da ce bolje pristajati sve popularnijim tablicnim racunarima.

Novi Vindous ce se izvršavati na svim vrstama uredaja, od onih malih s ekranom osetljivim na dodir, do tradicionalnih s velikim ekranom, a moci ce da se koristi i s tastaturom i mišem ili bez njih.

alt

Ovaj sistem delom treba da poboljša Mikrosoftov položaj na novom tržištu tablicnih racunara na kome se Vindous 7 s teškom mukom nadmece s operativnim sistemima kompanija Gugl (Google) i Epl (Apple). Medutim, njegov novi interfejs koristice se na svim vrstama personalnih racunara.

Mikrosoft je ovom prilikom pokazao nekoliko prototipskih sistema, ukljucujuci tablicne i prenosive racunare kao i jednodelne stone, a na svima se izvršavao novi softver. Novi interfejs je znacajno odstupanje od tradicionalnog izgleda radne površine Vindousa na koji se Mikrosoft oslanjao decenijama.

Pocetni ekran sada ima nekoliko velikih kolor slika aplikacija, koje dosta lice na one kakve ima novi Vindous Fon 7 (Windows Phone). Kad se slika dodirne prstom aplikacija se pokrece i preuzima ceo ekran, bez uobicajenih menija, sistemske palete ili traka za pomeranje duž ivica ekrana.