Otkrivena najveća vodena masa u svemiru

MEĐUNARODNI TIM ASTRONOMA OTKRIO je nedavno pravi „rezervoar" vode u svemiru koji je 100.000 puta veći od mase Sunca. Voda se nalazi oko jednog kvazara udaljenog 12 milijardi svetlosnih godina.

 Ovaj kvazar (QUASi-stellAR radio source, kvazi-stelarni radio izvor), odnosno kosmološki izvor elektromagnetnog zračenja, nije karakterističan samo po količini vode koja ga okružuje, već i po količini energije koju emituje – ona je jednaka energiji koju bi emitovalo 1.000 biliona Sunaca – a potiče iz supermasivne crne rupe u centru kvazara.

Pronađena voda nalazi se u gasovitom stanju i neobično je topla i gusta, stoga je izazvala pravu senzaciju među istraživačima, astronomima i naučnicima. „Ovo otkriće je tako uzbudljivo", rekao je jedan od astronoma koji su otkrili ovaj kvazar. „Ne samo da smo pronašli vodu toliko daleko u svemiru, već nje ima dovoljno da napunimo okeane na Zemlji više od 100 biliona puta."

Većina vode u našoj galaksiji je smrznuta i može se naći samo u određenim regionima, za razliku od vode oko pomenutog kvazara, koja se rasprostire hiljadama svetlosnih godina unaokolo.

Otkriće je načinjeno spektrografom Z-Spec koji koristi milimetarsku talasnu dužinu (između infracrvenih i mikrotalasnih zraka), a nalazi se u opservatoriji Caltech Submillimeter na Havajima. Detektori ovog spektrografa se hlade na 0,06 stepeni iznad apsolutne nule kako bi se omogućila vrhunska osetljivost potrebna za ovakva merenja.

Ovo otkriće naglašava i važnost milimetarskog ili submilimetarskog frekvencijskog opsega za astronomiju, koji se u poslednjih dve ili tri decenije sve više koristi za posmatranja. Astronomi trenutno rade na konstrukciji 25-metarskog teleskopa koji će biti postavljen u čileanskoj pustinji Atakama. Uz njegovu pomoć, moći će da otkriju neke od najranijih galaksija u svemiru i izmere koncentracije vode i drugih gasova. Primara radi, ovo otkriće kvazara udaljenog 12 milijardi svetlosnih godina omogućiće naučnicima zbog relativno spore brzine svetlosti da vide kako je izgledao svemir nakon 1,6 milijardi godina od njegovog postanka.

Preuzeto sa:Mikro vesti