Broj korisnika Facebooka u SAD u maju smanjen za šest miliona

IAKO SE BROJ KORISNIKA FACEBOOKA na globalnom nivou i dalje povećava(prema poslednjim podacima Facebook ima oko 700.000.000 korisnika širom sveta), najveća svetska društvena mreža je u maju ostala bez 6.000.000 korisnika u SAD.

 Broj korisnika Facebooka je u maju povećan za 11.800.000. Ipak, radi se o manjem porastu nego u aprilu ove godine kada je svoj profil na Facebooku otvorilo 13.900.000 novih korisnika, ili u nekim mesecima 2010. godine kada je taj broj rastao i za više od 20 miliona mesečno.

S druge strane, broj korisnika u SAD se smanjuje. U aprilu, Facebook ih je u SAD imao 155.200.000, što je više od polovine ukupnog broja stanovnika, dok im je krajem maja broj smanjen na 149.400.000. Vredi pomenuti da je smanjenje broja korisnika zabeleženo i u nekim drugim zemljama – u Kanadi je u maju broj korisnika smanjen za jedan i po milion, a u Velikoj Britaniji za sto hiljada.

Dok predstavnici Facebooka ne izražavaju preveliku zabrinutost zbog objavljenih podataka i navode da se polovina njihovih korisnika svakog dana povezuje s mrežom, neki analitičari smatraju da je došlo do zasićenja, posebno u situacijama kada veliki procenat stanovnika neke zemlje koristi mrežu, kao što je to slučaj u SAD. Osim toga, pojedini korisnici se prijavljuju za korišćenje mreže, neko vreme isprobavaju njene mogućnosti, a zatim gube interesovanje i odjavljuju se, tako da je fluktuacija korisnika uobičajena pojava.

Po njihovom mišljenju, pravi problemi za Facebook bi mogli da nastanu ukoliko se pojavi neka druga društvena mreža sa atraktivnim mogućnostima i počne da mu preotima korisnike.