Google

GUGL (GOOGLE) JE POCEO DA UPOZORAVA neke korisnike svog pretraivaca da su im racunari zaraeni kad je otkrio neuobicajen saobracaj koji pristie iz malog broja posrednickih (proxy) servera.

Kompanija je u svom objavljenom obavetenju navela da odredena vrsta zlonamernog softvera tera zaraene racunare da usmeravaju saobracaj prema njemu kroz pomenute servere.

Upozorenje se prikazuje na vrhu strane s rezultatima pretraivanja onim korisnicima ciji saobracaj dolazi sa zastupnickih servera. U njemu se navodi da je racunar zaraen softverom koji presrece vezu s Guglom i drugim lokacijama.

Gugl se nada da ce korisnicima na ovaj nacin pomoci da auriraju svoj antivirusni softver i uklone infekciju.

Dok jedni pozdravljaju to to Gugl radi, druge brine neizbena mogucnost da ce neko imitirati njegovo upozorenje i usmeriti korisnika na opasne strane. I pored toga, svi se slau da to ne treba da obeshrabri Gugl i da kompanija treba da nastavi da upozorava svoje korisnike kod kojih je uocila bezbednosni problem.

Gugl je objavio da je neuobicajeni saobracaj otkrio za vreme rutinskog odravanja jednog od svojih centara. U saradnji s bezbednosnim inenjerima iz nekoliko kompanija koje su slale izmenjeni saobracaj, utvrdio je da su racunari s takvim ponaanjem zaraeni odredenom vrstom zlonamernog softvera, ali nije navedeno kojom.