Google

GUGL (GOOGLE) JE POCEO DA UPOZORAVA neke korisnike svog pretraživaca da su im racunari zaraženi kad je otkrio neuobicajen saobracaj koji pristiže iz malog broja posrednickih (proxy) servera.

Kompanija je u svom objavljenom obaveštenju navela da odredena vrsta zlonamernog softvera tera zaražene racunare da usmeravaju saobracaj prema njemu kroz pomenute servere.

Upozorenje se prikazuje na vrhu strane s rezultatima pretraživanja onim korisnicima ciji saobracaj dolazi sa zastupnickih servera. U njemu se navodi da je racunar zaražen softverom koji presrece vezu s Guglom i drugim lokacijama.

Gugl se nada da ce korisnicima na ovaj nacin pomoci da ažuriraju svoj antivirusni softver i uklone infekciju.

Dok jedni pozdravljaju to što Gugl radi, druge brine neizbežna mogucnost da ce neko imitirati njegovo upozorenje i usmeriti korisnika na opasne strane. I pored toga, svi se slažu da to ne treba da obeshrabri Gugl i da kompanija treba da nastavi da upozorava svoje korisnike kod kojih je uocila bezbednosni problem.

Gugl je objavio da je neuobicajeni saobracaj otkrio za vreme rutinskog održavanja jednog od svojih centara. U saradnji s bezbednosnim inženjerima iz nekoliko kompanija koje su slale izmenjeni saobracaj, utvrdio je da su racunari s takvim ponašanjem zaraženi odredenom vrstom zlonamernog softvera, ali nije navedeno kojom.