Kineski televizor sa Androidom 4

 

ENOVO JE U NEDELJU NAJAVIO SVOJ prvi pametni televizor koji će prepoznavati glasovne komande, koristiti operativni sistem Android 4.0 i izvršavati aplikacije pisane za njega, čime će iskoračiti na teren na kome se očekuju i Eplovi (Apple) televizori o kojima se za sada samo nagađa.
Model K91 Smart TV raspolagaće klasičnim televizorskim funkcionalnostima, ali će omogućavati i upravljanje glasom i igranje igrica koje se kvalitetom ne razlikuje od igranja na konzoli. Glasovnim komandama moći će da se pristupa hiljadama TV aplikacija ili uslugama iz Lenovo oblaka (LenovoCloud) kao što je učitavanje nadogradnji, a biće omogućen i pristup ličnim multimedijskim sadržajima i društvenim mrežama, kao i prodavnicama aplikacija Android Market i Lenovo Stor.

Sve ovo bi moglo da donese Lenovu izvesnu prednost u odnosu na Epl o čijem se televizoru priča na osnovu napisa iz nedavno objavljene biografije Stiva Džobsa u kome se navodi da je osmislio integrisan televizor s kojim se jednostavno upravlja i koji se može sinhronizovati s drugim uređajima i Eplovim računarskim oblakom (iCloud). Neki analitičari zbog toga očekuju da će Epl uskoro pokazati taj televizor, dok drugi sumnjaju da će se to desiti, jer kompanija trenutno već ima uređaj (Apple TV) koji emituje filmove i drugi sadržaj sa njenih uređaja na televizor.

Svoj novi 3D televizor Lenovo je pokazao na upravo otvorenom sajmu elektronike CES u Las Vegasu.

Kompanije kao što su Samsung i LG već nude televizore koji izvršavaju aplikacije poput igrica ili se povezuju na internet kako bi omogućili korišćenje TV usluga kakve u SAD nudi Netfliks (Netflix). Međutim, Lenovo želi da se razlikuje time što koristi Android 4.0 i tehnologije za prepoznavanje glasa i obradu izgovorenih komandi.

Ova verzija Androida je napravljena kako bi se ujednačio doživljaj njegovog korišćenja na mobilnim telefonima i tabličnim računarima, a sada vidimo da će to važiti i za pametne televizore. U proteklih godinu i po pojavilo se više pametnih televizora koji koriste svoj namenski napravljen softver za pristup mrežnim sadržajima, koji je često traljav i komplikovan za korišćenje.

Zahvaljujući najnovijem Androidu, K91 bi trebalo da omogući doživljaj koji je već poznat vlasnicima Android uređaja.

Televizor će se pojaviti u prodaji krajem prvog tromesečja najpre samo u Kini, gde Lenovo i inače najpre lansira svoje prve proizvode, a potom će se odlučivati o njegovom internacionalizovanju.

U ponudi će se naći modeli s LCD ekranima od 107 cm (42 inča) i 140 cm (55 inča) izrađenim tehnologijom s reorijentisanjem tečnih kristala u ravni (In-Plane Switching, IPS) i tehnologijom 3D prikaza kojom se istovremeno prikazuju slike i za levo i za desno oko koje se razlučuju dodatnim tankim polarizatorskim filmom (Film-type Patterned Retarder, FPR), u punoj HD rezoluciji s osvežavanjem od 240 Hz. Nudiće okružujući zvuk koji se emituje samo iz dva zvučnika (SRS TruSurround) i imaće kameru od 5 megapiksela za video konferencije, kao i funkcije kojima roditelji određuju šta deca smeju da gledaju.

Televizor koristi Kvolkomov dvojezgrani procesor Snapdragon (Qualcomm SnapDragon 8060) koji radi na 1,5 GHz i integrisanu grafičku jedinicu, radnu memoriju kapaciteta 1 GB i interno skladište od 8 GB sa ekstra 2 GB na SD kartici. Za povezivanje koristi 802.11n Wi-Fi. Lenovo želi da ovaj televizor služi kao centar za kućnu zabavu koji se može povezivati s pametnim telefonima i tabličnim računarima.

Lenovo će istom prilikom pokazati i uređaj A30, kutiju za povezivanje televizora na internet, koja omogućava pristup TV sadržajima, igricama iz računarskog oblaka, karaoke pevanju i drugim uslugama. U kutiji je procesor Nano kompanije Via koji radi na 1,2 GHz. (M.V.)

Preuzato sa: Mikro